när Bästa Grannen flyttar. Det blir det. Som i går kväll – jag satt och läste en bok vid köksbordet och hon knackade på fönstret. Visserligen betydde det att jag nästan dog av chocken, men jag hämtade mig, och sen satt vi ute och pratade en dryg timme. Och skrattade.

Boken jag läste var Sanningssägare eller karriärist av Margaret von Platen. Ur förordet – Det verkar nästan alltid uppstå en inre cirkel i toppen på ett företag eller i en organisation. Individerna sugs upp och sällar sig nästan hypnotiskt till denna inre krets – kanske lockade av bättre ekonomiska möjligheter eller av att få tillhöra en utvald grupp. // Konsekvenserna som drabbar visslaren blir ofta fatala. Efter att ha visslat kommer livet aldrig att bli det samma. Den som bestämt sig för att vissla bör tänka sig för noga. Ingen kommer att hänga på honom en medalj – och få kommer att hylla honom för hans civilkurage. Istället kommer den makt han utmanar på alla sätt och vis att försöka bestämma hur hans framtida liv ska arta sig.

Jo rå. Var och en som har testat vet att det är så sant som det är sagt. Och det behöver inte alls vara pengar som lockar för den som hellre är tyst. Och det har hänt att jag frågat dom som väljer tystnaden – ‘varför säger du inte som det är?’, men det finns så många skäl att låta bli. Tydligen. Att det ligger en djup omtanke i att helt enkelt säga som det är kan man lätt dribbla bort. Det kallar jag feghet. Vi är alla olika. Och man får göra det man kan.