var det, en del av resan i dag. Vi hade tjock rimfrost hos oss – och det var iofs rätt jobbigt att skrapa bilrutorna – och en del av resan gick utefter ett mindre vattendrag där lövträden i strandkanten var alldeles vita och barrträden mörkgröna och en liten ö mitt i vattnet, och vattnet var spegelblankt och träden var lika detaljrika i speglingen. Längre norrut hade rimfrosten inte lyckats lika magnifikt, men resan gick bra, även om jag kom iväg väldigt sent.

Men fram kom jag. När jag hade ätit det medhavda så gick jag till kyrkan och tände ett ljus och bad för vänner och närstående med stor tacksamhet. Och granarna var nyintagna och doftade starkt, lite märkligt med blandningen av skogsdoft där och då. Sen gick jag till värdinnan och gemensamt följde vi en av hennes vänner till hans hustrus grav, det var hennes födelsedag, den första utan henne på länge i hans liv.

Och nu sitter jag i stillheten här och ska så småningom lägga mig tidigare än jag brukar, kanske sova mer än jag brukar också. I morgon är det en annan dag.