När jag lade mig i går visste jag att dagen som skulle komma innebar lite ändringar i rutinerna. Det räcker för att jag inte ska kunna somna på länge. Men å andra sidan vet jag att jag klarar en dag ändå. Tror jag.
Så jag steg upp när klockan ringde, hjälpte maken till badrummet och tillbaka till sängen. Klädde på mig, läste morgonbön och väntade på telefonsamtalet. En timmes samtal med flera, och mot slutet började jag koka gröten till mig och maken.
Så långt, allt väl. Sen, när vi äter tittar jag i almanackan och upptäcker att psykologtiden, som jag visste om, inte som vanligt låg kl 15 utan 11. En helt annan sak. Men det ordnar sig, maken kan mycket väl gå och lägga sig vid halv tolv som vanligt. Jo. Fast dom här hacken i rutinerna, som det inte är säkert att han kommer ihåg, betyder ändå att nånting blir lite skevt därinne i det minne jag inte förstår mig på.
Efter lunchen ska jag cykla och handla och säger – ‘jag ska handla och är hemma efter tre’. Visst, vi är överens. Och jag tänker att jag har bra marginal där. Men sen kommer nån fram på maxi och vill prata en stund om något som är svårt och det går inte att avbryta. Det går faktiskt inte. Och på coop blir det totalstopp i kassan, så där riktigt. Så jag är hemma exakt tre. Och maken ropar att han ska gå och lägga sig nu. Neeeej, inte tre väl? Jag plockar i mina kassar och argumenterar från köket. Han har fäst sig vid ‘vid tre’ och tänkt att det var något han skulle göra då, och det var antagligen att gå och vila, så han sitter inte i fåtöljen, som jag tror – jag ser inte genom väggen liksom – utan han står halvvägs upp i trappan och kommer ingenstans för han vet inte vad han ska göra. Men jag går dit och förklarar att det löser vi, bara han går uppför trappan helt, så kan han vända där uppe och gå ner igen och sen är det som vanligt. Så gör vi.
Det är alltså väldigt osäkert att ge honom instruktioner eller info öht, det kan landa hur som helst, verkligen. Och just nu sitter han och läser en bok om Östeuropas historia, som han är väldigt road av, och berättar långa stycken ur. Det fungerar. Men jag känner att det här att lämna hemmet är lite svajigt. Jag måste självklart då och då. Men lite svårt blir det.