just nu. Ett pyttelitet moln långt borta. Och jag vaknade i morse. Det är ju inte självklart.
Och som vanligt funderar jag på. Vad är ‘samtal’ t ex? Inte det vanliga, vardagliga pratet alltså, utan när nån säger – ‘vi kanske skulle ha ett samtal’ – vad kan det betyda? För mig betyder det en sorts omsorg om den andra, en vilja till öppenhet, en medvetenhet om att vi kanske inte kommer att tycka likadant när vi talat färdigt. Vi är två i samtalet, med ömsesidigt ansvar.
Och för mig betyder mitt ansvar att jag aldrig kan säga – ‘jag tycker du har hjärtskärande fel, men jag ska tänka som du vill i fortsättningen, för du är större än jag’. Jag kan inte det, och det får förstås konsekvenser. Inte bara att jag har ‘fel’, det kan jag leva med, och tycker att andra också ska kunna leva med – men jag är fel. Och det blir värre.
Och när jag dessutom har dåliga erfarenheter – efter ett samtal med någon hände det att någon helt annan hoppade på mig senare med stor energi. Repliken – ‘du ska passa dig’ – är väl kanske inte det mesta ömsinta någon sagt hittills. Så jag funderar på hur mycket jag orkar.